Suveren vårsesong – folkens!
Hvil oss – tillitsvalgte – det har vi fortjent. NÅ er det FERIE. Vi får trøste oss med en ting – savnet etter: den passe blandinga mellom glede og fortvilelse som kampen gir, forventninger som går i oppfyllelse, cornertrekket som går rett inn, det åpenbare nederlaget som snudde til seier, fra salte tårer til gledes tårer og minst det anerkjennende blikket fra en ung spiller eller en ungdom. DET savnet – fra og rundt fotballbanen – kommer fortere enn vi aner – tilbake. Vi blir fort nok lei av fluefiske, mygg, telttur, fjellturer i blåst, strandliv, hotell, kø, forsinka fly – tog – buss, steikende sol eller pøsende regnvær, tidlige luncher og seine middager, historiske utflukter og kanskje – for mye familie – for tett på. Savnet etter den grønne sleipe mattas univers – med ditto sleipe gloser – den kommer – når det nærmer seg august. Og vær rede til høstsesongen! Den blir enda mer artig og hektisk enn vårsesongen. Norway Cup, Tine Fotballskole, vår egen 3 v 3 turnering ligger og venter på oss – sammen med forventningsfulle fotballspillende årvollinger.
«Det islandske underet».
Til spillere, søsken og foreldre: det snakkes nå mye om «det islandske underet».
Finnes det årsaker til suksess som vi kan ta med oss til Årvoll – i ferien (og selvsagt videre)?
Suksesskriteriene til Island er:
- En fantastisk trener i Lagerbâck som endelig har fått skikk på et islandsk A – landslag som aldri har prestert før
- En gylden gullgenerasjon som nesten ble U – 21 verdensmestere. Det ligger ALLTID en gullgenerasjon bak enhver fotballsuksess.
- De har en så dårlig hjemlig toppdivisjon at de fleste profilene blir solgt til Norge, Danmark og Sverige før de er tyve år. Så selges de videre.
- En attityde – som kanskje kommer fra vind, sjøsprøyt og storm. «Vi må ut – samme hvordan været er. Vi skal vi fylle tråleren – må vi jobbe sammen. Og vi må finne der lureste måten for å få den største fangsten». Effektivitet går foran stil. Lyder det Drillosk? Islendinger er ikke så opptatt av sykkelhjelmer, skrubbsår og EU – sand. Nå finnes aldri EN mentalitet i en nasjon. Det finnes også forsiktige islendinger. Men Lagerbâck fant nøkkelen mellom den flotte barske islandsk mentaliteten og fotballstil. Den har aldri vært der før – på landslaget – i fotball.
- «Vi kan ikke miste en spiller» sier islendingene. Vi er en liten nasjon. Det gjør vi ved «å se alle». Alle trenere har utdanning og de beste trenerne trener også de som ikke har kommet så langt i modningstrappa
- Å investere i fotball og idrett er helseforebyggende, samfunnsøkonomisk lønnsomt og samlende. Derfor har Island flere innendørshaller en hele Norge. I Oslo med 700 000 innbyggere har vi to – som stort sett brukes av seniorer, bedrifter eller vennegjenger – som har råd til å leie seg inn!
- På Island dekker kommunen nesten alt et idrettslag har av utgifter. Til og med lønna til klubbkasserer dekkes av kommunen.
- Og de spiller fotball ute – når det gresset er grønt og været er så noenlunde? Og når er det da? Selvsagt i sommerferien. Da er det seriespill, fotballskoler og turneringer. Det skulle sett seg ut i Norge – der «en får kjeft» om en drar i gang en skarve lørdagstrening eller om laget skal meldes på i Norway Cup. «Vi er ennå ikke hjemme fra Barcelona», lyder det på foreldremøtet.
Årvoll og Fotball – Norge kan ta med seg mye fra Island. Akkurat som fotballverden tok med seg elementer fra Norge på nittitallet. (Det paradoksale var at fotball – Norge ikke fortsatte å dyrke det beste i «Drillo – stilen). Det gjør Italia, Island, Wales, Nord – Irland, Croatia og Irland. Og Leicester – NÅ.
På Årvoll – fotball og idrettslaget generelt har vi fokus på:
- At idrettslaget skal være den viktigste faktor for at Årvoll er det «beste stedet» å bli født i, vokse opp i, bli voksen i og bli gammel i. Idrettslaget er identitetsskapende og skal bli det i enda større grad.
- At idrettslaget skal være den viktigste katalysator for helse og trivsel
- At idrettslaget er den viktigste pådriver for flere og bedre anlegg. Der er vi skikkelig i gang nå
- At idrettslaget blir gode på Flest Mulig – Lengst Mulig – Best Mulig: samme hvilke idrettsgren, forutsetninger og ambisjoner du har
- At alle fotball – lag på Årvoll er minst like gode i forsvar – som i angrep!
- At fotballspillere på Årvoll ikke ligger nede – men spretter opp – og er klare igjen
La oss – i sommer – hente inspirasjon fra Island. Vi skal være dønn aktive. Plan vs comfort er det reelle dilemma. Velger vi idrett, kroppsutfoldelse og leik kontra dataspillet eller stranda?
Det blir sikkert litt midt i mellom. Blir det det – ja da er vi best i Norge!
VI HAR BLITT EN «STORKLUBB»
Årvoll takker – ja hele Årvoll bør det – for en fantastisk innsats i vårsesongen. Vi har 27 årsenheter, 5 seniorlag, 11 jenteårsenheter, 75 lag påmeldt i seriespill og totalt 601 spillere av totalt 962 medlemmer av klubben. Under ser dere medlemsutviklingen hos oss.
År |
Tot: J/KV. |
Tot: G/M. |
TOTALT: |
Totalt for ÅIL: |
2000 |
20 |
248 |
268 |
522 |
2005 |
31 |
301 |
332 |
606 |
2010 |
114 |
360 |
474 |
714 |
2016 |
154 |
447 |
601 |
962 |
Vi har gått fra å være en midt på treet fotballavdeling i Oslo – til å bli blant de større. Heldigvis har vi snart banekapasitet til alle. Det er mange utfordringer med å bli stor. Vi forbereder oss – for å være rede for å bli RIKTIG STORE. I dobbel forstand.
AKTIVITET
Det som IKKE kommer fram i statistikken er aktiviteten.
I vårsesongen har våre lag:
- Spilt over 750 seriekamper
- Spilt over 450 turneringskamper
- Gjennomført totalt over1000 treningstimer på sine årsenheter
- 120 spillere har gjennom 10 Lørdagstreninger lagt igjen 15 treningstimer hver
- 160 spillere har gjennom 20 TelenorXtra treninger lagt igjen 30 treningstimer hver
- 130 spillere har vært sammen i en hel uke via Jentecampen og TelenorXtra
- En gjennomsnittlig årvollspiller fra åtte år og oppover er i gang – i sesong – opp mot 10 timer med Årvoll – hver uke.
FRIVILLIGHETA
For å være forberedt på dette kjøret har Styret arrangert trenerkurs, Den store Kompetansehelga, Kick off – Jenteløftet og Kick–Off ungdomsfotballen i forkant av sesongen. Styret er omorganisert, med klarere ansvarsfordeling. Daglig leder Asbjørn er ansatt på fulltid.
Det vi IKKE har tall på er – frivilligheta. Vi har – brorparten tillitsvalgte – over 220 voksenpersoner som planlegger og gjennomfører de overnevnte aktivitetene. Hver tillitsvalgt – trener bruker fra en til 10 timer – på og utenfor banen – hver uke i sesongen. Det frivillighetsregnskapet skal vi se nærmere på – etter sesongslutt.
PRESTASJONER
Og prestasjonene … som alltid – noen lag har prestert som forventa – noen lag har overprestert, noen lag underprestert. Men generelt: vi biter godt i fra oss. Og det aller viktigste: vi oppfører oss. Det gis nesten ikke et gult eller rødt kort til hverken Årvollspillere eller Årvollbenk! Flott.
For skam skyld. Noen godbiter:
- Vi har fått et nytt damelag – fantastisk. Og de spiller god og effektiv fotball
- A–laget topper sin 4. divisjonsavdeling – klart. Og de spiller som forbilder skal gjøre. Dere er faktisk viktigere enn dere er klar over.
- Menn sjuer, 1. div jakter kretsmesterskapet.
- Resterende av Old Boysen har det artig
- Begge juniorlagene slåss om opprykk
- Gutter 15/16 har stabilisert seg i 2. divisjon
- Gutter 13 jakter kretsmesterskap
- Gutter 14 og 13 stiller med to elleverlag, ett nier og ett sjuerlag. Altså tilbud for både Lengst Mulig og Best Mulig
- Jenter 15 topper serien, gutter og jenter 14. år topper nesten
- Jenter 16 slo Røa i 1. div og går mot en spennende høstsesong
- Årvoll skole jenter ble Oslomestere
- Mange Årvoll-lag er videre i Oslomesterskapet
- Mange pokaler er tatt hjem til Årvoll gjennom turneringsspill
- Barnefotballen 5 – 12 år blir sett, trives og er gode
- De nye kullene blir opp mot 60 stykker. Og det må de være – for å få livskraftige ungdomskull
- Vi har starta jente- og guttelag der spillerne er 5 år.
OG SPILLERNE DA – SKAL DE HVILE I SOMMERFERIEN? ELLER SKAL VI VÆRE ISLENDINGER?
- De yngste og ivrigste vil ikke og kan ikke hvile: de svømmer, klatrer, hopper, sykler, løper, leiker, spiller fotball
- De yngste og ikke så ivrige hviler ikke – om du som pappa, mamma, onkel, tante, søster eller bror er med dem på leiken;
- Finn en ball og en-spretten – sammen
- Kjør triksekonkurranse, på alle kroppsdeler, på ett bein, på to bein, på hodet
- Hvem legger `n død på nakken, på vrista, på rompa?
- Finn en vegg og en ball og hvem blir ute først – sammen
- Spill Nettsus – sammen
- Slå hverandre i straffekonk
- Hvem slår volley eller brass som Zlatan?
- Spill Fotballgolf – sammen
- Spill en mot en – sammen
- Spill to mot to – sammen
Da vil «de ikke så ivrige» – bli ivrigst – til høsten! Men det krever litt – i ferien – av oss andre.
- De eldre – ungdommene – «preges av ungdomssløvsinn – mer sommeren» – la de sove lenge. Det hadde vi også gjort om vi hadde vokst en cm i timen, eller hadde gått fra en verden uten gjeld og krav til å bli «verdens midtpunkt» MEN:
- La de være forbilder for mindre søsken
- De er egentlig leikne – leik sammen
- La dem slå deg eller bli slått eller slå dem – på joggturen – på sykkelturen eller i planken – eller med push og sit ups
- Spill badminton, spill – ja spill til og med TENNIS. (Jeg innrømmer – det er artig – det å).
Go`sommer – PÅ ISLANDSK VIS.
Øyvind Larsen